Kettingen

U bent hier: Home > Inspiratie Opdoen > Kettingen
Een van de manieren om een ketting te maken is het toepassen van een steeds herhalend patroon. Dit kan een patroon van 3 kralen zijn, maar ook van 10. Je kunt hier variaties op aanbrengen, door het patroon iets onregelmatiger te maken. In plaats van steeds exact dezelfde kraal die terugkomt, kun je bijvoorbeeld een andere vorm kraal in de zelfde kleur gebruiken.

Symmetrische kettingen zijn ook heel leuk. Je maakt beiden kanten gelijk en middenvoor komen ze samen. Je kunt hier ook weer op variëren, door beide kanten min of meer gelijk te houden, maar net iets anders. Bijvoorbeeld links een bedeltje van een engeltje en rechts op gelijke hoogte een bedeltje van een zonnetje.

Ook kun je een bonte verzameling van kralen maken, waarin geen patroon zit, maar waarvan alleen de vorm of de kleur samenhang vertoont.

Een klassiek patroon bij geregen kettingen, is het werken met steeds grotere kralen naar het midden toe. Een moderne variatie hierop zijn de huidige trendy strass-kettingen, die vaak ook steeds breder worden naar het midden toe.

Met kettelen kun je 1 snoer maken, maar je kunt ook makkelijk “aftakkingen” maken. Bijvoorbeeld in het midden een sliert naar beneden, of zelfs op meerdere plekken.

Hangertjes en bedeltjes hoeven niet perse in het midden van een ketting te houden. Hou er wel rekening mee dat de onderdelen een beetje verdeeld over de ketting komen. Meestal vormt het midden wel het 'hoogtepunt' van de ketting.

Je kunt eindeloos variëren met de lengte van kettingen. Ook kun je een hele lange maken, die je zowel dubbel als enkel kunt dragen. Op dit moment zie je veel lange kettingen in het modebeeld, maar kortere kettingen mogen ook nog steeds! Chokers, die strak om de hals gedragen worden, zie je momenteel iets minder in het dagelijkse leven. Voor feestelijke gelegenheden kunnen ze wel nog altijd.

Hieronder zie je 2 veel gebruikte technieken: kettelen en rijgen.

ketting geketteld met wire wire draad

Deze ketting is geketteld met Wire-Wire draad. Dit is speciaal metaaldraad dat in allerlei leuke kleuren verkrijgbaar is. De donkere kleur geeft dit sieraad een chique uitstraling, terwijl er hele eenvoudige en goedkope kralen gebruikt zijn.

ketting is geregen op metaaldraad met een nyloncoating

Deze ketting is geregen op metaaldraad met een nyloncoating. In het midden hangt een metalen zon en aan weerszijden daarvan zie je nog 2 metalen kruisjes. Pas tijdens het rijgen het sieraad om je eigen hals om te kijken of de hangers op een leuke plaats zitten. Een kapitelslot is heel geschikt voor zo'n ketting met wat zwaardere kralen. Kalotjes zorgen voor een handige en nette afwerking van het draad.

zwart zwevend ketting

Dit is een ketting met zwevende kralen, gemaakt op nylondraad met een metaalcoating. De kralen blijven op hun plek hangen door het gebruik van knijpkraaltjes.

Kijk ook wat je kunt doen met Armbanden >>