Chokers

U bent hier: Home > Inspiratie Opdoen > Chokers
Klik hier voor cursus Sieraden MakenChokers zijn kettingen die strak om de hals gedragen worden. Als je er bij de sluiting een verlengkettinkje aanzet, passen ze altijd.

Voor oorbellen kun je alle materialen gebruiken die je ook voor kettingen gebruikt. Kettelen is een veel voorkomende manier van oorbellen maken. Je maakt dan een staafje waarop je een aantal kralen rijgt. Ook kun je meerdere van die staafjes onder elkaar hangen, of naast elkaar in hetzelfde oogje. Of je hangt onderaan een geketteld staafje een bedeltje.

Choker: kleine kraaltjes met folikern

choker ketting - kleinek raaltjes met folikern

Deze choker is gemaakt van kleine kraaltjes met een foliekern, wat voor een mooie glans zorgt. Deze kraaltjes zijn te koop bij de meeste hobbywinkels. Je koopt ze per kleur of in een doosje met allerlei kleuren. Hier zijn ze geweven op metaaldraad met een nyloncoating, dat ook bij de meeste hobbyzaken te koop is per 10 meter. Dit draad is een beetje prijzig, maar je kunt het op vele manieren gebruiken en het is heel stevig.

Choker: spijkerstof

choker spijkerstof sieraad

Deze choker is gemaakt van spijkerstof van een oude broek. Aan de uiteinden zitten veterklemmen, die bij enkele internetshops verkrijgbaar zijn. Aan de zijkanten heb ik wat draden uit de stof getrokken zodat je een leuk randje krijgt die niet verder rafelt. Verder zijn er kraaltjes en kralensnoertjes opgenaaid met de hand en in het midden zit een mooi strass-ornamentje dat ik ook via internet gekocht heb.

Choker: twee snoeren

choker 2 snoeren

Een hele mooie manier om een choker te maken, is om 2 dezelfde snoeren te rijgen. Gebruik hiervoor grote kralen. Zelf heb ik deze afgewerkt door aan ieder snoer een kalotje te zetten en die samen aan een oogje te maken. Daaraan zit vervolgens het slotje met een verlengkettinkje. Het gebruikte draad is metaaldraad met een nylon coating.

Choker Groen met twee zilverdraden

choker groen detail choker groen met twee zilverdraden

Voor deze choker heb ik op 2 stukken zilverdraad, van ongeveer 8 cm, transparante en lichtgroene kralen geregen. Ik heb o.a. nep-parels en facetgeslepen Swarovski-kralen gebruikt. De 2 stukken heb ik exact hetzelfde gemaakt. Met zelfgemaakte veter-eindjes (afb 2) heb ik er 4 stukken veter aan gemaakt. Het is de bedoeling dat het als een choker om je nek geknoopt wordt. Er zit geen slotje aan. Je kunt ze ook afzonderlijk dragen en je kunt kiezen of je de 2 rijen kralen precies gelijk draagt (zoals op de foto) of tegengesteld.

Ga nu naar Kettingen >>